top of page

Stage bij Tabbe

Het eerste jaar van Social Work moeten we een stage lopen van 100 uur.

Je mag zelf weten waar je stage wil lopen, dus ik ben lang opzoek geweest naar een leuke plek. Omdat ik nog maar een eerstejaars ben kon ik nog geen stage lopen bij verslavingszorg, jeugdzorg of bij reclassering. Ik heb me daarom aangemeld als vrijwilligers voor vluchtelingenwerk in Oost-Nederland. De organisatie waar ik me bij had aangemeld zou een bericht sturen wanneer en waar ze je nodig hadden. Dit was geen succes omdat je op zaterdag een sms’je kreeg dat ze je hulp nodig hadden op zondag.

Dit vond ik zelf een beetje kort dag en ook was het de vraag hoe ik op de aangewezen locatie moest komen. Ik besefte me dat ik met deze gang van zaken nooit rond de 100 uur vol zou krijgen. Ook betwijfelde ik of dit überhaupt wel als stage gerekend kon worden aangezien het gewoon dagjes helpen waren. Ik heb me daarom ook afgemeld bij de vluchtelingenhulp en ben verder gaan zoeken naar andere stageplekken.

Uiteindelijk heb ik een leuk project gevonden die opgezet is door Tabbe, een derdejaars student. De stage houdt in dat je samen met je groepje een bepaalde wijk kiest en daar onderzoekt of er geholpen kan worden bij bepaalde dingen. Je kunt bijvoorbeeld de bewoners helpen meer sociale contacten te leggen in de wijk, of het leegstaande speeltuintje weer wat levendiger maken.

Ik heb er nog maar een uur of drie opzitten, maar zover ik kan oordelen vind ik het een leuke en ook uitdagende stage. Je wordt wel veel losgelaten en moet veel zelf bepalen wanneer, waar en hoe je het gaat aanpakken. Soms schiet je daardoor niet erg op, maar hopelijk komt daar nog verandering in. Ik hoop dat ik veel kan leren van deze stage en dat ik aan het einde van de stage iets heb kunnen beteken voor de wijk!

​

De wijk waarin wij gaan werken wordt 't Getfert of de wijk Horstlanden-Veldkamp. Aangezien we nog niet hebben kunnen kiezen tussen deze twee wijken, hebben wij de wijkagent gevraagd of wij misschien een dagje met hem mee mogen lopen. We hebben hier nog geen antwoord op gekregen maar die verwacht ik binnenkort.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Vervolg stage bij Tabbe: 

We begonnen met het zoeken naar een geschikte wijk, wat heel moeizaam verliep. We hebben hierbij niet veel steun gehad van Tabbe, hij wist zelf ook niet veel over alle wijken in Enschede. Om een juiste wijk uit te zoeken hebben we veel informatie op internet opgezocht over de wijken in Enschede, omdat het niet mogelijk was om naar letterlijk elke wijk te gaan om te kijken of het een geschikte wijk is. Na heel lang zoeken hebben we een wijk gevonden waar op het eerste oog wel aan te werken was, namelijk Horstlanden-Veldkamp. We hebben eigenlijk vrijwel meteen contact gezocht met de wijkagent om samen met hem een gesprek te hebben over de wijk en de mogelijke problemen waar de wijk tegenaan zou kunnen lopen. De wijkagent, Coen Klaver, reageerde al snel en we mochten van hem langskomen op het politiebureau Enschede. Ik ben hier samen met Eline naar toe gegaan en we hebben een goed gesprek gehad over de wijk. De wijkagent nodigde ons uit voor een wijkvergadering van de wijkraad bij te wonen, om daar ons doel van de stage voor te leggen. Dit in de hoop dat de wijkraad met een leuk plan of met punten kwam waar de wijk tegenaan liep qua interactie. 

​

​

​

​

Stage bij IOK de Globe

Na de stage bij Tabbe ben ik gaan zoeken naar een andere stage. Al snel vond ik een leuke stageplek bij IOK de Globe in Enschede. 

IOK de Globe is school voor kinderen van 4 – 12 jaar die rechtstreeks uit het buitenland komen of nog maar kort in Nederland wonen en de Nederlandse taal dus nog niet beheersen. De kinderen krijgen een jaar lang les in de Nederlandse taal. Het jaar is op verdeeld in 4 verschillende cursussen.

              Cursus 1 en 2 zijn vooral gericht op de spreekvaardigheid die zich richt op sociale redzaamheid. In cursus 3 en 4 ligt de nadruk op de spreekvaardigheid in het algemeen. Dit houdt in dat er vanaf dat moment eisen worden gesteld aan grammaticale correctheid. Ook zijn cursus 3 en 4 gericht op cognitieve taalfuncties als uitleggen en een mening geven.

 

Tijdens deze stage loop ik mee in een klasje van 9 kinderen die in cursus 2 zitten. Ik loop vanaf het begin van cursus 2 mee, dus ik heb alle ontwikkelingen die ze in cursus 2 hebben gemaakt gevolgd. Het klasje bestaat voor de meerderheid uit kinderen die vanuit Syrië naar Nederland zijn gevlucht. Ze zijn bijna allemaal samen met hun ouders naar Nederland gekomen op één jongentje na. Sommige kinderen hebben traumatische herinneringen aan de reis.

Zoals ik bij ‘Stage bij Tabbe’ al had verteld heb ik al een keer eerder geprobeerd een stage te lopen die gericht is op vluchtelingen. Ik baalde hier van want ik vind het een hele interessante doelgroep. Ik sta erg open voor vluchtelingen en vind dat ze het recht hebben op veiligheid en gelijke kansen. Toen ik hoorde dat ik de stage zou krijgen was ik dus ook erg enthousiast.

​

Ik loop nog stage tot aan de zomervakantie en ga de laatste week nog gezellig mee op schoolreisje.

Eenmaal bij de wijkvergadering hebben we gepraat over het doel van onze stage en er werd aangegeven dat er inderdaad meer aan de interactie gedaan kon worden in de wijk. We hebben toen samen gebrainstormd over een leuk idee om de interactie te verbeteren en kwamen uiteindelijk met het idee om een midsummer night feest te houden voor de wijkbewoners van Horstlanden-Veldkamp. 

Na deze vooruitgang hebben we met Tabbe gepraat over wat er nou precies uit was gekomen. Taboe was blij voor ons en heeft gezegd dat we goed in contact moesten blijven met de wijkraad en ook naar de buurt zelf moesten gaan kijken wat voor een mensen daar nou precies woonden, waar we rekening mee moesten houden. Daarna zijn we nog een keer aanwezig geweest bij een wijkvergadering om te kijken naar hoe we het precies gingen opzetten. We wouden namelijk niet dat wij het feest alleen organiseerden maar dat het meer draaide om het zorgen voor interactie tussen wijkbewoners. We kwamen dus met het plan om vrijwilligers te gaan zoeken die mee wouden werken aan het opzetten van een feest. Ook hebben we het gehad over of er überhaupt wel behoefte was aan zo een feest in de wijk. Om te kijken of dit wel zo was werden we uitgenodigd om bij een openbare wijkvergadering ons idee voor te leggen. Deze vergadering zou pas over 3 weken zijn dus in de tussentijd hebben we onderzocht in de wijk wat voor een mensen er nou precies woonde en of er behoefte was aan een feest. We zijn dus meerde malen de wijk in geweest met een kleine vragenlijst over de behoefte aan een wijkfeest en ook hebben we georiënteerd in de wijk zelf. Zo zijn we verschillende soorten wijkbewoners tegengekomen zoals jonge gezinnen, oudere gezinnen, buitenlandse gezinnen en ook studenten. Het leek dus een hele geschikte wijk om de interactie te verbeteren. Ook hebben we van veel mensen te horen gekregen dat ze het een leuk idee leken een wijkfeest maar dat ze geen tijd hadden om er zelf aan mee te helpen. Sommige wouden wel mee helpen en hiervan hebben we een paar e-mail adressen van gekregen. Ondertussen hebben we niks van Tabbe gehoord en heeft hij niet gevraagd hoe het ging met onze stage.

Toen de dag van de openbare buurtvergadering was aangebroken hebben we een kleine presentatie voorbereid en zijn we naar de vergadering geweest. Hier hebben we ook andere mensen een presentatie zien houden met ideeën voor de buurt. Aangezien deze mensen geld van de buurt vroegen voor hun idee werd er meteen gestemd of het idee doorgezet kon worden of niet. Toen wij aan de beurt waren hebben wij ons idee voorgedragen en kregen vooral veel positieve reacties uit het publiek. Ook de mensen van de eerdere presentaties hadden het over hun activiteiten in het midnummer night feest verwerken (samenwerken dus). Ook heeft één van de hoofden van de wijkvergadering een vrijwilligers aanmeld punt gemaakt voor mensen die mee wouden helpen met het organiseren. We hebben dus nummers uitgewisseld met die mensen en daarna zijn we in de pauze aan de buurtbewoners die aanwezig waren gaan vragen of ze het een leuk idee leek. Opeens kregen we van een paar mensen te horen dat er al meer straatfeesten waren en dat ze dus helemaal geen zin hadden in een ander wijkfeest er bij. Dit kregen we van meerder mensen te horen. Toen we gingen onderzoeken of er inderdaad straatfeesten waren kwamen we er achter dat dit inderdaad zo was en ook hadden we nog 0 vrijwilligers voor het helpen opzetten. We zijn toen nog een keer de wijk in gegaan om nog een keer het idee aan verschillende straten voor te leggen en weer kregen we te horen dat ze of zelf al een straatfeest hadden óf dat ze geen zin of geen tijd hadden bij het helpen opzetten van het feest.

Wat dus eerst een heel leuk en mooi idee was, bleek dus eigenlijk een flop te zijn. We hebben het er nog met de wijkraad over gehad maar die zij dat we niet meer konden doen dan mensen zoeken en adverteren. Uiteindelijk merkte we dat we helemaal vastliepen door de plotselinge tegenslag en is het project langzamerhand tot stilstand gekomen. We hebben zelf contact gezocht met Tabbe die nog steeds niet naar ons gevraagd had en we hebben het hem toen uitgelegd hoe alles was gegaan. Hij vond het jammer en snapte dat we zo natuurlijk niet verder konden. Daarom zijn we gestopt met de Stage bij Tabbe.  

​

Ik heb Tabbe nog een appje gestuurd over hoe ik de stage heb ervaren. Ook heb ik aan hem gevraagd of hij eventueel nog feedback wou geven, maar hier heb ik geen reactie op gehad. 

​

Ook heb ik het tijdens mijn adviesgesprek met mijn SLB'er over deze stage gehad. Ter bevestiging zou ze een mailtje ondertekenen, maar ik heb helaas nog geen antwoord gehad op mijn mailtje. Wanneer ik reactie heb voeg ik dit meteen toe aan mijn portfolio.

 

 

© 2016 by E, Social Work student at Saxion Enschede
 

bottom of page