top of page

 Criterium 1

'De student toont een onderzoekende houding ten opzichte van maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op de professie en de eigen professionele ontwikkeling.'

 

In de eerste twee perioden op de opleiding Social Work heb ik veel inzicht gekregen in verschillende maatschappelijke ontwikkelingen die zowel invloed hebben op de professie, als op de eigen professionele ontwikkeling.

Dit inzicht heb ik gekregen dankzij de verschillende lessen, het bestuderen van lesboeken en ook door opdrachten en casussen die ik heb moeten maken. Ook heb ik het nieuws gevolgd rondom de zorg en andere actuele problemen in Nederland.

 

 

Opdrachten

De verschillenden opdrachten en casussen die ik heb gemaakt die betrekking hebben tot maatschappelijk ontwikkelingen van de professie zijn van de vakken PGO (periode 1 en 2), informatievaardigheden en argumenteren.

 

Voor PGO periode 1 heb ik me moeten verdiepen in 2 casussen. Dit heb ik niet in mijn eentje gedaan maar samen met mijngroepsgenoten Doutzen, Eline en Jet.  

De eerste casus ging over de huidige vluchtelingenstroom in Europa. Hierin heb ik samen met mijn groepje gekeken naar wat ‘vluchteling’ nou precies betekend en wanneer je precies vluchteling bent, waarom er zo’n grote stroom vluchtelingen naar Europa trekt, hoe de EU omgaat met de vluchtelingenstroom en hoe landen binnen de EU omgaan met de vluchtelingen in hun land (hierbij hebben we gekeken naar 2 landen). We hebben hier ook een presentatie over moeten houden.

Mijn mening over vluchtelingen is dat we ze met open armen zouden moeten ontvangen zolang daar genoeg ruimte en geld voor is. Ik vind dat je iedereen een eerlijke kans op een veilig en gelukkig bestaan moet gunnen en dus ook alle vluchtelingen. Mits ze natuurlijk ernstige misdaden hebben begaan of zich echt niet willen aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden. Ik heb zelf ook voor stage graag een buddy traject willen doen met een jongere vluchteling, maar dit was helaas niet meer mogelijk.

De tweede casus ging over de invloed van techniek op ons leven. Hierin hebben we gekeken naar wat techniek is en wat het verschil is tussen techniek en technologie, hoe afhankelijk we blijkbaar zijn van technologie en de voor en nadelen die techniek met zich meebrengt. Ook hebben we gekeken naar wat technologie met werk doet en ikzelf heb ook gekeken naar wat vo’n invloed het zal gaan hebben op Social Workers. Deze casus geeft dus inzicht in hoe techniek de toekomst van de professie kan beïnvloeden. Hier hebben we ook een presentatie over moeten houden.

 

In periode 2 hebben we andere soort casus moeten uitwerken. Deze casus verliep volgens de systeemgerichte benadering. De casus gaat over een 9-jarig meisje Janine en haar moeder. Janine wordt vermoedelijk verwaarloosd door haar ouders. Na aanleiding van dit vermoeden die de leraar van Jeanine heeft, zijn er gesprekken met haar moeder en uiteindelijk ook vader gevoerd. Zij blijken de ernst van de situatie niet echt in te zien. De moeder van Janine is een lusteloze vrouw die haar vermoeidheid en spanningen wegdrinkt. Ze laat haar kinderen het huishouden doen en ziet er zelf ook vrij onverzorgd uit. Om het gezin te helpen moesten we systeemgericht te werk gaan.

Ik heb samen met mijn groepje aan de hand van de info uit de casus een hulpvraag voor de moeder van Janine en haar gezin opgesteld, die als volgt luidt:  Help ons onze kinderen een goede opvoeding te geven.

Daarna hebben we gekeken naar de volgende zaken: wat kunnen de gevolgen zijn van het pestgedrag van klasgenootjes op Janine, wat de leefomstandigheden zijn en wat vo’n effect deze kunnen hebben op het gezin, hoe je de ouders de ernst van het probleem in kunt laten zien en hoe we Janine sterker kunnen maken. Ook hebben we naar de levensfase van Janine gekeken en die gekoppeld aan de casus, twee relevante psychologische begrippen aan de casus gekoppeld, een oplossing gezocht vanuit een gekozen psychologische stroming en ook hebben we een methode gekozen die passend is bij de methodiek.

Dit was de eerste keer dat we te maken hebben gekregen met een systeemgerichte benadering. Ik had er persoonlijk nog nooit van gehoord dus het was nog wel even uitvinden wat een systeemgerichte benadering nou precies inhield en hoe je te werk moest gaan.

 

Deze 3 casussen van PGO hebben mij  ook geholpen bij mijn professionele ontwikkeling aangezien ik heb geleerd wat een systeemgerichte benadering is en hoe je er mee moet werken. Maar ook hebben ze geholpen aan mijn professionele ontwikkeling omdat ik feedback heb gekregen op de presentatie van mijn medestudenten en de leraar. Hierdoor krijg ik beter inzicht in punten waarin ik me nog moet ontwikkelen, maar ook krijg ik zo te horen wat ik juist goed doe. Dit is er nuttig voor mijn eigen ontwikkeling omdat ik zo mijn zwakke en ook sterke punten leer kennen.

 

 

 

Met informatievaardigheden heb ik een stukje moeten schrijven over jeugdzorg boven de 18. Hierbij ging het vooral om de APA normen in je verslag, maar ik heb hiermee ook aan mijn eigen professionele ontwikkeling gewerkt omdat ik later graag wil werken met deze doelgroep. In dit stukje heb ik alles omschreven over de regeling die in 2015 is ingegaan rondom de jeugdzorg boven de 18 jaar.

Ik vind het een lastig onderwerp omdat je altijd wil dat zulke kwetsbare jongeren op een goede plek terecht komen, ook als ze net ‘volwassen’ zijn geworden. Door verhalen zoals die van Daniëlla krijg ik echt een kriebelig gevoel omdat je niks mag en kan doen aan de situatie als ze 18 jaar zijn. Er zijn in dit soort situaties natuurlijk wel een paar uitzonderingen en je zou alles kunnen proberen om de 18jarige te beschermen, maar door de leeftijd kun je vaak gewoon niet helpen. En dan moet je maar aanzien hoe het verder loopt, met het risico dat de situatie het zelfde eindigt zoals die van Daniëlla.

 

Voor argumenteren hebben we een klein krantenbericht moeten schrijven die we uiteindelijk hebben moeten presenteren. Het artikel zelf zijn we kwijt geraakt, maar we hebben 4 van de 4 voldoendes gekregen voor dit stukje. Hier kan ik helaas nog geen bewijs van toevoegen aangezien de leraar de beoordeling nog niet op BlackBoard heeft gezet.

Het stukje zelf ging over vluchtelingen die misschien opgevangen gaan worden in een klein dorpje genaamd Keijenborg. De mening van de inwoners is erg verdeeld en de gemeente weet ook nog niet zeker of het plan door gaat of niet.

 

 

Vakken

De vakken waarvoor ik verschillende maatschappelijk ontwikkelingen heb bestudeert door middel van het lesboek lezen, waren vooral de vakken waarvan je hoorcolleges krijgt. Neem bijvoorbeeld ‘Sociaal werk in Nederland’. Door dit boek heb in inzicht gekregen in de geschiedenis van het sociaal werk in Nederland. Zo heb ik dingen gelezen die ik al wist, bijvoorbeeld hoe de verzorgingsstaat is ontstaan. Maar ook heb ik veel nieuwe interessante dingen geleerd over hoe mensen vroeger tegen bepaalde doelgroepen aankeken en hoe de zorgbehoevenden geholpen of behandeld werden in die tijd. Ook heb ik de overgang van hulpverlening als liefdadigheid naar hulpverlening als professie bestudeert. En ook heb ik gelezen over verschillende wetgevingen die in die tijd tot stand zijn gekomen en hoe die verder ontwikkelden met de tijd mee. Ik vond dit heel interessant om te lezen en het gaf mij een goed beeld van hoe Sociaal Werk zich in de loop van de jaren ontwikkeld heeft.

 

 

Het nieuws

Verder heb ik het nieuws goed bijgehouden en in het speciaal het nieuws rondom de zorg. Ook ben ik op de hoogte van de veranderingen random zorg en gezondheid, kinderen en werk en inkomen die per 1 januari 2016 zijn ingegaan. 

Er zijn namelijk verschillende veranderingen doorgevoerd, bijvoorbeeld bij de ouderbijdrage van jeugdhulp. Deze is sinds 1 jan afgeschaft door de overheid, omdat de ouderbijdrage wordt ervaren als drempel. Hierdoor wordt de nodige jeugdhulp die kinderen nodig hebben belemmert.

Ik vind dit een heel goed initiatief omdat jeugdhulp niet belemmert zou moeten worden maar juist gemotiveerd zou moeten worden. Jeugdhulp kan namelijk cruciaal zijn voor de toekomst van het kind. Het zou dus een schande zijn als kinderen geen hulp kunnen krijgen omdat ouders hun geld eigenlijk ook hard nodig hebben voor andere dingen zoals voedsel en onderdak.

Met sommige dingen die al in 2015 zijn verandert, ben ik het ook niet eens zoals dat jeugdzorg boven de 18 vanuit de gemeente geregeld moet worden. Veel hulpbehoevende jongeren lopen hierdoor hun nodige hulp mis omdat de gemeente meestal nog geen goed zicht heeft op de hulpbehoevende jongeren.

© 2016 by E, Social Work student at Saxion Enschede
 

bottom of page