
Criterium 4
‘De student heeft inzicht in de eigen professionele ontwikkeling in relatie tot de eigen rol als professional binnen samenwerkingsverbanden.’
Om meer inzicht te krijgen in mijn eigen rol binnen samenwerkingsverbanden heb ik onder andere de Belbin en Roos van Leary test gedaan. Hierdoor weet ik hoe ik me gedraag in een groep en ook wat voor een teamrol ik aan neem in groepsverbanden. Ook heb ik gekeken naar mijn functioneren in verschillende groepsverbanden. Verder kijk ik ook naar de feedback die ik van verschillende mensen heb gekregen.
Testen
Eerst ga ik de Roos van Leary bespreken.
De Roos van Leary bestaat uit een cirkel die verdeeld is in 4 gelijke vlakken. De verticale as geeft de mate van dominantie aan (boven=dominant, onder=niet dominant) en de horizontale as geeft de mate van relatie aan (tegen= autonoom, samen=relatiegericht/samenwerkend). De 4 vlakken zijn weer onderverdeeld in 2 verschillende vlakken die een bepaalde gedraging aantoont. (Remmerswaal, 2013) De Roos van Leary helpt bij het analyseren van iemands gedrag waardoor je elkaar beter leert begrijpen tijdens samenwerken in groepsverband. Zo kan het bijdragen aan een verbetering van de communicatie in het team. (Kerpel, z.j.) Om te reflecteren op mijn eigen gedrag, heb ik de Roos van Leary test gemaakt.
Hieronder zal ik de 4 verschillende soorten gedrag omschrijven:
-
Boven-gedrag: macht, overheersend, dominant.
-
Onder-gedrag: volgzaam, onderwerpend.
-
Naast-gedrag: ondersteunend, helpend, assisterend.
-
Tegen-gedrag: confronterend, erg assertief, kritiek uitend, direct.
(Remmerswaal, 2013)
Omdat ik niet te diep in wil gaan alle 8 de vlakken, zal ik alleen de vlakken uitleggen die bij mij uit de test zijn gekomen. Ik ga de gedragingen niet alleen omschrijven maar ik ga ook uitleggen wat de valkuilen zijn bij elk van deze gedragingen en ook ga ik het non-verbale gedrag toelichten:
-
Leidend gedrag: Taakgericht leiderschap: initiatief nemen, expert zijn, procedure bewaken, informatie geven, suggesties geven, adviseren.
Valkuil: neiging om anderen zijn eigen mening in de mond te leggen, leiderschap wordt autoritair-onderdrukkend, maakt groepsleden te afhankelijk van hem, geen rekening met anderen.
Non-verbaal gedrag: naar voren zitten, energiek, met gebaren praten, dringend aankijken. (Remmerswaal, 2013)
-
Helpend gedrag: Sociaal-emotionele leider: aanmoedigen, steunen, stimuleren van anderen, warmte, vriendelijkheid. Vindt goed sociaal-emotioneel klimaat in groep belangrijk.
Valkuil: hoge idealen die hij niet waar kan maken, vooral gericht op het oogsten van waardering en dankbaarheid, bemoeizuchtig.
Non-verbaal gedrag: vriendelijk kijken, veel oogcontact, knipogen, vriendelijk aanraken. (Remmerswaal, 2013)
-
Competitief gedrag: vol zelfvertrouwen, imponeert anderen en wekt bewondering.
Valkuil: Houdt niet van kritiek, toont weinig interesse in samenwerking, kleinerend, vaak boos.
Non-verbaal gedrag: rechtop zitten, sceptisch kijken, gapen, wegkijken, verveling uitdrukken. (Remmerswaal, 2013)
Volgens de test ben ik het beste te typeren als leidinggevend. Zoals hierboven al vermeld, betekent dat dus dat ik veel initiatief neem, de procedure bewaak, informatie geef, suggesties geef en ook adviseer.
Voordat ik de test heb gemaakt heb ik me niet ingelezen op de verschillende soorten gedrag, zodat ik de test zo eerlijk mogelijk kon invullen zonder al beïnvloed te zijn door een bepaalde verwachting. Nadat ik de test had gemaakt heb ik eerst gelezen welke verschillende soorten gedrag er waren en toen pas heb ik naar mijn uitkomst gekeken. Ik verbaasde mij niet over deze uitkomst en ik had al verwacht dat er of leidinggevend gedrag of helpend gedrag zou zijn uitgekomen. Ik vind het leidinggevende gedrag er bij mij passen omdat ik mezelf op alle punten herken als ik in groepsverband werk. Ik ben iemand die vaak het initiatief neemt om aan de slag te gaan, en ook met veel ideeën komt als het gaat om een opdracht of om de werkwijze. Ik bepaal ook graag wat en hoe ik iets wil gaan doen bij een opdracht. Ik probeer anderen dan ook vaak te overtuigen van mijn aanpak. Verder ben ik ook best wel aanwezig in een groepje, ik praat veel, geef veel mijn mening en ben vaak ook erg enthousiast.
Toch vind ik dat sommige punten van het helpend gedrag en opstandig gedrag ook bij mij passen. Ik ben namelijk iemand die mensen probeert te motiveren en aan te moedigen hun eigen ideeën in te brengen en goed mee te doen. En ook vind ik het sociaal-emotionele klimaat van de groep belangrijk. Maar als ik in een groepje met meerdere leiders zit ben ik ook heel erg waakzaam en ook kritisch naar de werkwijze en het gedrag van de andere leider. Ik probeer mijn mening goed te bewaken en ik laat ze vooral niet over me heen lopen. Deze gedragingen passen meer bij helpend en opstandig gedrag.
Qua non-verbaal gedrag passen de beschrijvingen van het leidinggevend, helpend en opstandig gedrag ook bij mij. Ik zit recht op en naar voren, ik praat met gebaren als ik een idee uitleg, soms kijk ik mensen dringend aan en soms ook vriendelijk. Als iemand anders de touwtjes in handen wil nemen kan ik nogal boos en geïrriteerd kijken en ik hou altijd iedereen goed in de gaten.
Van een deel van mijn valkuilen ben ik mij zeer bewust geworden door de feedback die ik heb gekregen tijdens de trainingsdag. Ik kreeg als ontwikkelingspunten van mijn groepsgenoten mee dat ik minder bazig en direct moest zijn, meer anderen moet laten spreken zodat ze hun mening kwijt kunnen en ook dat ik meer interesse moest tonen. Deze valkuilen zijn een kenmerk van het leidend en concurrerend gedrag. Bij helpend gedrag herken ik de bemoeizuchtigheid als valkuil. Vaak wil ik mensen zo graag ergens mee helpen dat ik bemoeizuchtig kan overkomen terwijl dit niet de bedoeling is.
Sinds dat ik weet wat de valkuilen van mijn gedrag zijn ben ik meer op mijn gedrag gaan letten tijdens het werken in groepjes. Ik heb het gevoel dat ik steeds minder dominant of bazig over kom en dat ik ook steeds meer interesse toon in de mening van anderen. Toch vind ik het nog wel moeilijk om te accepteren dat je in een groep niet alleen de baas kan zijn en dat niet alleen mijn mening goed is. Ik ben nog steeds wel geneigd om me vast te pinnen op mijn eigen ideeën en het moet en zal dan ook zo gaan/worden. Ook heb ik moeite met het blindelings vertrouwen op het werk van een ander. Ik betrap me er dan ook nog steeds op dat ik geneigd ben om me te bemoeien met het werk van een ander. Vaak terwijl het uiteindelijk ook wel goed komt als ik me er gewoon niet mee bemoei.
Het bemoeien en de mening van anderen accepteren blijft dus een leerpuntje voor mij.
Ook heb ik de Belbin test gedaan en die ga ik nu bespreken.
De Belbin test geeft weer welke van de 9 verschillende teamrollen het beste bij jou past. Een teamrol is een samenhangend pakket van eigenschappen en vaardigheden dat je 'aangeboren' is. (Langeveld, z.d.)
Door middel van de Belbin test krijg je als team inzicht op elkaars sterke- en zwakke punten. Ook geeft het je een duidelijker beeld van de karakters en de kwaliteiten van je groepsgenoten. Dankzij deze informatie kan er een goed evenwicht ontstaan tussen alle teamrollen. (Belbin test, z.d.)
Bij de Belbin test kwam de rol ‘Vormer’ met de meeste punten bij mij naar voren. Een vormer is zeer gedreven en ook energiek. Ook gaat de vormer vlot te werk en is impulsief en extravert. Ook weet een vormer mensen te motiveren binnen de groep door de groepsgenoten uit te dagen. Naast deze kenmerken zijn er ook valkuilen; een vormer raakt bijvoorbeeld snel gefrustreerd, komt onrustig en ongeduldig naar voren. Als vormer moet je dus oppassen dat je geen groepsgenoten platwalst als het ware.
Ik zie bijna alle kenmerken van de Vormer terug in mezelf. Alleen het groepsgenoten uitdagen past niet bij mijn manier van mensen motiveren. Wel herken ik het punt van ongeduldig en gedreven erg. Ik kan soms nogal graag snel verder willen en gewoon snel doorwerken en ga hierdoor de groep soms een beetje pushen misschien. Ook ben ik er prestatiegericht en motiveer ik mensen om bezig te gaan of om over dingen na te denken. Soms kan dit nogal dominant uit de bocht komen omdat ik het misschien een beetje te direct breng. Ik ben ook erg impulsief in handelen. Ook is het zo dat als ik eenmaal een idee heb of een plan van aanpak, dat ik dan blijf vasthouden aan mijn idee en dus de mening van anderen een beetje wegdruk in een hoekje als het ware. Hieruit is ook mijn leerdoel ontstaan voor de trainingsdag. Mijn leerdoel was dat ik mij iets meer terug wil houden uit de groep en meer wil luisteren naar de mening van groepsgenoten.
Hoe ik kan werken aan de valkuilen die bij de teamrol vormer en het leidinggevend, helpend en concurrerend gedrag passen, heb ik omschreven bij criterium 2.
Andere samenwerkingsverbanden
Niet alleen bij groepsdynamiek, maar ook in andere samenwerkingsverbanden passen de uitkomsten van de Belbin en Roos van Leary test bij mij. Zo lang ik me kan herinneren heb ik altijd al een leidend/concurrerend/helpend gedrag gehad en ook ben ik altijd al erg van het motiveren geweest en ga ik graag vlot te werk.
Natuurlijk werk je nooit het zelfde groepje en heeft elk groepje een verschillende samenstelling qua teamrollen en gedragingen. Zo heb ik voor groepsdynamiek in een groepje gezeten met 3 leidinggevenden (waaronder ik zelf) en 2 helpende personen. Dit was soms erg pittig aangezien de andere twee leidinggevenden ook een erg sterke mening hadden en hier ook erg aan vasthielden. Uiteindelijk is de samenwerking toch goed verlopen. Hierover heb ik meer uitgelegd in mij groepsdynamica eindverslag.
Ook heb ik in en groepje gezeten met alleen maar leidinggevenden. Dit was voor audiovisueel. Omdat we elkaar vertrouwen ging dit wel goed, maar met sommige plannen was ik het ook niet helemaal eens. Soms heb ik mijn zin doorgezet en mijn mening gewoon tien keer herhaald, maar soms heb ik ook een stapje achteruit gedaan en het allemaal maar laten gebeuren. Omdat iedereen een verschillende mening had over bepaalde dingen ging het overleg wat moeizamer dan normaal, maar uiteindelijk zijn er wel super gave resultaten uitgekomen.
De andere groepjes waar ik tot nu toe heb ingezeten waren wel goed verdeeld qua teamrollen. De één nam de ene taak op zich en de andere nam de andere taak op zich. Dit vond ik qua samenwerking wel het fijnste aangezien ik hier goed mijn leidinggevend gedrag kon uitten en ook mijn teamrol als vormer kon ontwikkelen.
Ook hebben we mee moeten doen aan een coaching traject. Hierbij kreeg ik samen met Jet Bergervoet een coach aangewezen. Deze coach moest ons helpen met problemen waar wij tegen aan liepen en ons ook een beetje de weg wijzen qua Blackboard en Bison. Het traject bevatte ongeveer 6 bijeenkomsten. Tijdens de samenwerking met de coach zijn er een paar dingen misgelopen. We hebben elkaar in totaal maar twee of drie keer gezien. En vlak nadat we net een nieuwe afspraak gepland hadden, ontvingen wij een mail dat onze coach niet meer verder met ons wou. Aan de ene kant snap ik dit aangezien er een paar keer miscommunicatie is geweest. Bij de tweede bijeenkomst was dit onze fout omdat wij waren vergeten dat we coaching hadden. We hebben hier netjes onze excuses voor aangeboden en de coach vergaf ons. Die keer daarna waren wij wel gewoon op tijd, maar kwam onze coach een half uur te laat. Hierdoor hadden we nog maar een half uurtje over en aangezien ze die bijeenkomst wou filmen, ging dat ook niet meer door i.v.m. de tijd. We hebben toen netjes een nieuwe datum afgesproken. Op die datum kreeg ik 3 u van te voren een telefoontje van mijn coach. Ik was helemaal vergeten dat we coaching hadden en ik was ook ziek thuis gebleven dus ik baalde flink. Ze vond het niet erg en had met mij afgesproken dat we gewoon die volgende week gingen. Een dag of twee nadat we dit hadden afgesproken kregen we opeens een mailtje waar in stond dat onze coach niet meer met ons verder wou. Ook schreef ze dat ze geen connectie met ons voelde. Ik vond het heel jammer dat onze coach het coaching traject stop heeft gezet. Ik vond dat we hele nuttige dingen hebben besproken en dat ze ons goed op weg had geholpen met hoe je Blackboard gebruikt en etc. Aan de ene kant begrijp ik wel waarom ze het heeft stopgezet. Het afspreken verliep soms wat moeizaam i.v.m. onze roosters en het is natuurlijk niet netjes om een afspraak te vergeten. Maar verder zijn we goed op tijd gekomen na dat ene glippertje en hebben wij ons ook harder ingezet nadat we het vergeten waren. En dat zij zelf te laat kwam konden wij verder ook niets aan doen dus.
We hebben direct onze SLB’er gemaild en die heeft met ons over de stopzetting gepraat. Samen hebben we nog geprobeerd onze coach te overtuigen maar dat mocht helaas niet baten. Wel hebben we inmiddels al opnieuw ingeschreven voor een coaching traject en we hopen dat het dit keer wel goed gaat.
Wat ik hier van geleerd hebt is dat ik afspraken beter moet onthouden of ergens goed moet noteren, zodat ik het niet vergeet. Ook is het handiger om nieuwe afspraken meteen tijdens de bijeenkomst te maken. Zo krijg je minder last van miscommunicatie en is het duidelijk wanneer, hoe en wat.
Feedback
Ik heb ook feedback gevraagd van mensen die veel met mij samen hebben moeten werken de laatste periode, en ook van een vriendin van mij waarmee ik mijn profielwerkstuk in 5 HAVO heb gemaakt.
Feedback van Doutzen op samenwerking voor PGO:
“Tijdens de lessen van PGO ben je altijd aanwezig geweest. Dat was heel fijn voor de klas maar ook voor ons groepje. Elke les had je goede inbreng en was je stem aanwezig tijdens de discussies over verschillende casussen. Je toonde elke les dezelfde inzet ook al hoefde je zelf geen presentatie te geven over de casus. Je was zeker ook niet bang om te laten blijken dat je ergens een andere mening over had. Zo hield je de discussie interessant en kwamen anderen door jou weer op nieuwe ideeën. Ook tijdens het werken in ons groepje was je degene die gewoon strak doorwerkte en zo min mogelijk tijd wilde verspillen. Je kwam altijd met goede opties voor deelvragen. Samenwerken met jou is erg prettig omdat je luistert naar anderen en ook eerlijk zegt wat je ervan vindt.” – Doutzen van der Hoeven
Ik vind het fijn om te weten dat ik wat toevoeg aan de lessen PGO. Ook herken ik me in de dingen die Doutzen zegt, bijvoorbeeld mijn efficiëntie. Verder ben ik blij dat Doutzen samenwerken met mij prettig vind.
Feedback van Jet op samenwerking voor PGO:
“Ik vond het met Eva erg fijn om mee samen te werken. Ze nam goed initiatief en had goede ideeën bij het overleg. Ze liet iedereen tijdens het overleg goed uitpraten en vertelde daarna wat ze er zelf van vond. De informatie die Eva opzocht was duidelijke, nuttige informatie. Je kon erg goed zien dat ze er moeite voor had gedaan.” – Jet Bergervoet
Ik vind het fijn om te horen dat Jet tevreden was met mijn inzet. Ook vind ik het fijn dat ze door heeft gehad dat ik veel tijd heb gestoken in het zoeken naar informatie. Ik steek altijd veel moeite in opdrachten dus het is fijn dat iemand dat waardeert.
Feedback van Linde op de samenwerking voor de lessen argumenteren en groepsdynamica:
Ik ben blij om te horen dat Linde de samenwerking met mij soepel vond verlopen. Waar ze gelijk in heeft is dat ik soms te erg tegen de mening van anderen in ga. Zoals ik al uit heb gelegd komt dit doordat ik vaak mijn eigen mening het beste vind. Om hier aan te werken heb ik bedacht dat ik wat meer de mening van anderen gewoon moet accepteren. Soms heb je meerdere ideeën nodig om opdracht goed te kunnen maken, dus moet ik accepteren dat inbreng van anderen juist nodig is. Hier wil ik graag verder aan werken in periode 3 en 4.
Feedback van Kim op de samenwerking voor de lessen groepsdynamica:
Dit feedback van Kim is heel positief. Ik ben blij dat ze de samenwerking met mij zo heeft ervaren.
Feedback van Eline Lubbers(vriendin) op alle samenwerking tijdens de middelbare schooltijd:
Ik vind dat Eline echt hele nuttige feedback heeft gegeven omdat ze wat dieper ingaat op bepaalde dingen. Zoals dat ze verteld dat ik alles uitstel, vind ik fijne en eerlijke feedback. Dat anderen dit ook door hebben vind ik wel zorgwekkend genoeg om er wat aan te veranderen. Verder ben ik het wel met bijna alle feedback die ze geeft eens en ook vind ik het fijn dat ze zo eerlijk is geweest.
Om te werken aan mijn uitstelgedrag zou ik een keer van te voren kunnen afwegen hoe het voelt als ik ergens op tijd mee begin, en hoe het voelt als ik ergens te laat mee begin. Hier komt dan sowieso uit dat te laat beginnen veel druk op levert en dat het de kans verhoogt dat ik dingen te laat in lever, waardoor het niet meer beoordeeld kan worden. Als ik de voor- en nadelen tegen elkaar afweeg, dan komt er uit dat het beter is als ik op tijd begin. Hierdoor begin ik misschien een keer op tijd.
Kortom, ik heb veel geleerd tijdens het samenwerken in verschillende groepjes. Ook heb ik het erg leuk gehad tijdens het samenwerken in periode 1 en 2. Ik hoop dat ik door mijn diepe reflectie me goed verder kan ontwikkelen in het samenwerken met anderen de komende 2 perioden.


